sunnuntai 24. elokuuta 2014

Yhden aikakauden loppu

Nyt se sitten on virallista. Minä olen muuttanut Tampereelle.

Muutto on viime viikkoina ollut koko ajan mielessä, sillä pakkaamista ja siivoamista on riittänyt. Olen pohtinut omia tunteitani siihen liittyen ja kuinka perheeni suhtautuisi hyvästien hetkellä, sillä olen ensimmäinen perheeni lapsista, joka muutti pois kotoa. Fiilikset Kuopiossa eivät olleet kovin ihmeelliset, toki tuntui oudolta katsoa tyhjää huonetta ja epätodelliselta ajatella, että muutaman päivän päästä istun yksin kämpässäni Tampereella. Mutta juuri se, että koko asia tuntui niin absurdilta, varmaan esti liiallista haikeutta.

Olen puhunut paljon kavereiden kanssa omilleen muuttamisesta ja miettinyt erilaisia tapoja suhtautua siihen. Onko parempi lähteä jo monta päivää ennen opintojen alkua vai vasta edellisenä päivänä? Voisi ajatella, että aiemmin olisi parempi, kun ehtisi rauhassa tutustua kämppään ja lähialueisiin sekä totutella yksin asumiseen ennen kuin pitäisi aloittaa opiskelu. Kaikki uusi ei tulisi kerralla. Mutta toisaalta, jos muuttaa paikkakunnalle, josta ei tunne ketään, voi itsekseen asunnolla hengailu käydä tylsäksi ja jopa ahdistavaksi sekä koti-ikävä voi iskeä. Itse käytännön syistä pääsin tulemaan Tampereelle vasta nyt, ja olen ihan tyytyväinen siihen.

Muuttajia on monenlaisia. Jotkut ovat varmasti innoissaan, toisille se ei ole mitenkään iso juttu ja joitakin koko ajatus pelottaa. Eräs kaverini oli aika ahdistunut pois kotoa lähtemisestä, eikä hän suhtaudu asuntoonsa uutena kotina, vain paikkana jossa hänen täytyy arkisin olla. Hänen huoneensa lapsuudenkodissa on täysin samanlainen kuin ennenkin. Hän ei ole hankkinut asuntoonsa edes paljoa käytännön tavaroita, kuten pyyhkeitä ja keittiötarvikkeita ja hän käy joka viikonloppu kotona. En todellakaan sano, että tämä on jotenkin huono ratkaisu, vaikka itse olenkin toiminut eri tavalla. Minun oli pakko tyhjentää huoneeni, että pikkuveljeni voisi muuttaa siihen ja välimatkakin estää jatkuvan kotona juoksemisen. Toin oikeastaan kaikki omat tavarani tänne ja hommasin paljon uuttakin. Olen jo vuoden ajan enemmän tai vähemmän odottanut tätä, että saisin määrätä omista menoistani ja syömisistäni, tutkia uutta kaupunkia ja tutustua uusiin ihmisiin.

Tietenkin lapsuudenkodista pois muuttaminen on myös surullista. Onhan se yhden aikakauden loppu. Mutta se on myös uuden, oman elämän alku. Äitini ihmetteli, kuinka monet ovat kysyneet häneltä, että joko on haikea olo. Hän kertoi olevansa vain iloinen, että olen päässyt sinne minne halusin. Epäilimme kyllä molemmat, että sitten kun se oikeasti tapahtuu, kun olen lähtenyt, fiilikset ovat haikeat vähän aikaa. Luulen, että olisin ollut surullisempi, jos perheeni olisi tehnyt lähdöstäni ison asian, mutta kaikki suhtautuivat siihen ihan normaalisti, kuin olisin vain lähdössä pariksi päivää jonnekin. Oikeastaan äiti oli ainoa, jonka hyvästelin, ja sekin oli vain autonoven raosta huikattu moimoi, soitellaan.

Täytyy myöntää, että siinä vaiheessa, kun oikeasti astuin tyhjään kämppään, tippa tuli linssiin, mutta nyyhkytin vain pari minuuttia, sitten päätin, että nyt riittää ja menin keittämään kupin teetä (auttaa kaikkeen). Toki sitten vain istuskelin sen kupin kanssa ja mietin, että mitäs nyt. No, kaivon hyllystä lempileffani ja katselin sitä, välillä käyden tekemässä vähän iltapalaa ja pikku kävelyllä etsimässä bussipysäkin, jolle pitää huomenaamulla suunnata. Viimeistään siinä vaiheessa, kun harhailin ympäriinsä ja löysin pikku lammen, jonka ristin Ankkalammeksi (okei, ne oli sorsia, mutta Ankkalampi kuulostaa kivemmalta) vaihtui haikeus innostukseen. Ei vitsit, tämä on totta, se mistä olen koko viime vuoden unelmoinut! Kävelen tutkimassa uutta asuinaluettani, huomenna alkaa lääkis ja tapaan uuden opiskelukaverini!

Muutto pois kotoa on iso asia, ja siksi ei ole yhtä oikeaa tapaa suhtautua siihen. Fiilikset pakostikin vaihtelevat laidasta laitaan. Tärkeintä mielestäni on kuitenkin muistaa, että vaikka moni asia muuttuu, ne tärkeät asiat pysyvät samana, jos niin itse haluaa. Veikkaan, että oikeastaan suhteeni vanhempiini ja sisaruksiini vain paranee, kun ei tarvitse koko ajan saman katon alla elää.

Tästä se nyt alkaa. Uusi alku, puhtaalta pöydältä. Naureskelin, että voisin periaatteessa luoda itselleni täysin uuden identiteetin. No, eiköhän se oikea sieltä kuitenkin paistaisi lopulta läpi, mutta luulen, että pelkästään ympäristöni ei muutu, vaan myös minä itse. Onhan tämä ihan erilaista elämää kuin aiemmin.

P.s Nyt tosiaan blogin ulkoasu muuttui, mitäs tykkäätte? Minua harmittaa se, että huomasin ainakin meidän tabletillamme ja kännykän internet-versiolla alaspäin sivua vierittäessä taustan muuttuvan yhtäkkiä mustaksi. En tiedä miten tuon korjaisi, saa neuvoa jos osaa.

6 kommenttia:

  1. Heips! Pakko oli kommentoida kun tuli niin mieleen oma opiskeluunlähtöni, muutin itse Tampereen lähettyviltä Espooseen. Voin kertoo että tosta se vaan paranee ja Tampere on huikee paikka! Ja ainakin omalla kohdalla välit vanhempiin ja siskoihin vain parani kun muutti pois kotoa, meillä muodostui perinteeksi siskon kanssa (joka oli silloin vasta meni yläasteelle) jokakesäinen Lintsi-reissu, joka tosin on nyt muuttunut Flow-festareiksi. Sisko muuten aloitti Tampereen lääkiksessä just kakkosvuoden ja on tykännyt lääkismeiningeistä ihan hulluna, joten nauti ja tsemii ekalle viikolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kommentoit, ihana kuulla muiden kokemuksista! Nyt on fiilikset kyl aika korkeella, tosin hirveästi en ole ehtinyt kämpillä viettämään aikaa, mutta eiköhän tähänkin ihan huomaamattaan totu. Mä voisin aloittaa pikkuveljen kanssa Särkänniemi-perinteen :D Ja on kyl ollut tosit kivat pari ekaa päivää, noista kakkosvuotisista on ollut tosi paljon apua ja iloa :) Tästä kohta lähdenkin sitten ekoihin bileisiin ;)

      Poista
  2. Moi! Aattelin tulla sulta kysyyn, että miten luit enkkua lukion aikana ja ylppäreihin? :) kirjotit tosi hyvin, niin mietin että miten oikein lueskelit ja kertailit sitä? Käytitkö englantia paljon koulun ulkopuolellakin? Sulta on aina niin kiva kysellä vinkkejä, kun vastaat aina niin ihanan mukavasti! :)

    Paljon tsemppiä koulun alkuun! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on kiva vastailla kyselyihin, kun te kyselette niin mukavasti ;) Kiitos tosi paljon kommentista ja tsempeistä! Ihan huippua on kyllä ollut!

      Kertasin kieliopin kirjasta ja laitoin ylös niitä asioita, jotka eivät tuntuneet itsestään selvyyksiltä, ja taisin sitten vähän kertailla niitä muistiinpanoja. Keräsin myös listaa sanonnoista ja sen sellaisista. Sanojen kertaus jäi vähän liian vähälle, ehdin opetella vain muutamasta aihealueesta kunnolla pohjatietojen tueksi, ja jouduinkin sitten valitsemaan sellaisen kirjoitelman, että pystyin niitä sanoja käyttämään. Kertasin tietenkin matskuja kertauskurssilta ja muiltakin, lähinnä ohjeita kirjoitelmaan ja sitten tein joitain vanhoja yokokeita, mutta se tapahtui lähinnä kertauskurssilla. Etsin myös netistä joitain sivuja, joilla oli tehtäviä ja materiaaleja englannin oppimiseen ja esim kuunteluharjoituksia, en kyllä nyt mitenkään älyttömästi niitä tehnyt. Markku Perälän blogissa oli tosi hyviä neuvoja juuri englannin yosiin. Taisin myös vähän selailla kaverini Abi Englantia, muistaakseeni oli ihan hyvä kirja mutten viittinyt itselleni ostaa. Pääasiassa kuitenkin koulun ulkopuolella yritin käyttää englantia mahd paljon, katsoin sarjat ja leffat ilman tekstejä tai piilotin ne ja luin enkunkielistä kirjallisuutta. Toivottavasti löysit muuten tuon Vinkkejä Yo-kirjoituksiin postaukseni, siellähän on lisää tästä aiheesta :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi! :) joo, tossa vinkkipostauksessa oli kyllä tosi hyviä vinkkejä, kiitos niistä! Minkä kirjasarjan kirjoja muuten luit enkussa ja muissa kirjoittamissasi aineissa?

      Poista
    3. Enkussa mulla oli Culture Cafet ja joku grammar rules muistaakseeni... Bilsassa lukion biologia, matikassa calculus, ruotsissa magnet, äikässä kivijalka. Tai sit joitai yksittäisiä muita oli, mut nuo periaatteessa :)

      Poista