tiistai 8. huhtikuuta 2014

Lukusuunnitelma

Ajattelin nyt kertoa tänne vähän suunnitelmistani loppukevääksi ja myös esitellä lukusuunnitelmani tyyliä.

Tein tammikuussa aikataulupohjan, joita tulostin sitten useita kappaleita, merkkasin niihin päivämäärät ja kellonajat ja pakolliset menot. Ensin ajattelin pitää sitä lähinnä lukujärjestyksen tyylisenä juttuna, johon toki vähä merkkailisin suunnitelmia. En nimittäin hirveästi uskonut lukusuunnitelman tekoon ainakaan itseni kohdalla, aikoinaan kirjoituksiin olin yrittänyt sellaista väsätä, enkä noudattanut sitä päivää pidempää. Tiesin kuitenkin tarvitsevani jonkinlaista aikataulua, että muistaisin milloin on mitäkin tunteja ja pysyisin paremmin perillä ajan kulumisesta.

No, monet kuitenkin puhuivat lukusuunnitelman puolesta, esimerkiksi valmennuskurssilla korostivat sen tärkeyttä. Täytinkin sitten aikatauluani yleisillä suunnitelmilla, esim. että ensimmäiseen harjoituskokeeseen mennessä pitäisi olla kaikki kurssit käytynä kerran läpi. Ja sitten täytin sitä vähän lisää.. Ja vielä lisää... Kunnes olinkin ihan koukussa siihen :D Lukusuunnitelman miettiminen ja täydentäminen on niin kivaa! Ja se on myös sopivaa hommaa pikku tauoille lukemisesta, antaa hetken lepotauon mutta myös motivoi jatkamaan. 

Olen suurimmaksi osaksi edennyt suunnitelmassani siten, että aina joka viikko täytän sen viikon ja vähän seuraavankin asiat melko tarkasti, siis suurinpiirtein niin, että mitä kurssia on tarkoitus milloinkin käydä. Sitten on pidemmän aikavälin suunnitelmia, jotka itseasiassa ovat jaksottuneet minulla valmennuskurssin kokeiden mukaisesti: ensimmäiseen harjoituskokeeseen mennessä olin käynyt kaikki asiat läpi jollain tasolla, osasta tehnyt jo tehtävät, osasta vain muistiinpanot. Tällä viikolla on toinen harjoituskoe, ja siihen mennessä pitää olla kaikki kurssit käytynä todella hyvin, laskettuna laskut, ja bilsankin asiat hyvin opiskeltuna (ja eilen itseasiassa saavutin tämän tavoitteen, nyt onkin vielä viikko aikaa kertailla). Ensi viikosta alkaen teen muutaman viikon vaikeampia tehtäviä, eli yo-kokeita ja valmennuskurssin lisätehtäviä. Noin viikkoa paria ennen simuloitua pääsykoetta alan tehdä vanhoja pääsykokeita. Ne pitäisi sitten vuoden 2012 koetta lukuunottamatta (ja ehkä myös 2011j olla tehtynä ja tarkastettuna ja tehtynä toiseenkertaan ennen simuloitua. Sitten minulla on viikko aikaa vielä kerrata ja tehdä joitain vaikeimpia laskuja uudestaan. Viimeisenä asiana aion tehdä vuoden 2012 pääsykokeen. Pari päivää ennen oikeaa pääsykoetta lopetan lukemisen ja otan rennosti (jos saan itseni pakotettua siihen. Olen tällä hetkellä oikeastaan siis todella hyvin aikataulussa, tosin luultavasti en kerkeä tehdä kaikkia yo-kokeita, jotka minulla on hallussani (lainasin pari kirjaa kirjastosta), tai saa nyt nähdä miten nopeatekoisia ne ovat. Tämä johtuu siitä että päätinkin painottaa suunnitelmaani eri tavalla, ja että haluan saada suurimman osan pääsykokeista tehtyä jo ennen simuloitua, ettei vikalle viikolle jäisi paljoa tekemistä. Ai niin, päätin myös tehdä niiden yo-koeviikkojen aikana A4-kokoiset tiivistelmät joka kurssista kertaukseksi. Sen jälkeen en enää kurssikirjoihin koske.

Pakollisista menoista sen verran, että minullahan on ollut todella hyvä tilanne koko kevään, minun ei tarvitse käydä töissä ja asun kotona, joten voin keskittyä täysipäiväisesti pääsykokeeseen lukemiseen. Joitain menoja kuitenkin on, mutta nekin kaikki tähtäävät samaan asiaan. Niitä ovat valmennuskurssi, ja jotkut ilta- ja päivälukion kurssit joita olen nyt käynyt - koska en lukenut fykea lukiossa. Vaikea sanoa minkä verran niistä on ollut hyötyä.. Tai siis kyllä niistä on ollut paljon hyötyä, mutta myös haittaa, sillä koulunkäynti vie aikaa, jo aina koululle menemisessä kestää ja lisäksi koulun jälkeen väsyttää aina aika paljon, ihan eri tavalla kuin jos olisin itsenäisesti lukenut. Niinpä itsenäinen opiskelu jäikin vähemmälle tuon nelosjakson ajaksi, mutta nyt olen suorittanut (lähes) kaikki kokeet! Nyt loppuajalle otin vielä päivälukiosta fysiikka3sen ja iltalukiosta fysiikan kertauskurssin. Luultavasti jätän nuo kuitenkin jossain vaiheessa kesken, ainakin sen aaltokurssin. 

Eli nyt on siis hyvä tilanne, saa nähdä pysynkö aikataulussa loppukevään! Tänään on vain kemia5 kokeen viimeinen osa, ja sitten viimeinen lukiokokeeni on tehty (vitosjakson osuu pääsykokeiden kanssa yhtä aikaa, enkä kyllä muutenkaan olisi menossa). Tai ainakin toivottavasti... 

Loppuun laitan vielä kuvan viime viikosta lukusuunnitelmassani, olen aina viivaillut noita päiviä yli ajan kuluessa. Kauheaa, kun nyt jo suurin osa on yliviivattuja... Mutta olen kyllä tullut pitkän matkan niistä ensimmäisistä viikoista, jolloin en tajunnut edes että kaavoihin ei saa sijoittaa missä tahansa yksikössä olevia arvoja (käytin sujuvasti sekaisin kilogrammoja, grammoja, km/h)! :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti