perjantai 15. elokuuta 2014

Muistiinpanoja

Tuossa postauksessa yo-kirjoituksista esittelin vähän abivuoden aikaisia muistiinpanojani. Silloin en niihin juurikaan jaksanut panostaa, mutta nyt välivuotena pääsykokeisiin lukiessa tilanne oli toinen. Kirjoittelin ihan järkyttävän läjän muistiinpanoja, vihkoja täyttyi varmaan enemmän kuin koko lukioaikana yhteensä ja niiden lisäksi vielä kolme muistiinpanolehtiötä. Tai no, tuossa on nyt mukana myös laskut, jotka veivät myös paljon tilaa. Tämä postaus onkin nyt enemmän kuvapainotteinen, anteeksi kamala kännykkälaatu. Esittelen vähän siis mitä tuli talvella tehtyä. Tarkemminhan (vähän turhankin tarkasti, järkytyin kun tajusin kuinka pitkä siitä tuli) esittelin pääsykokeisiin lukua Minun tarinani -postauksessa, tässä nyt sitten kuvia siinä puhumistani muistiinpanoista.

Tammikuussa ensimmäistä kertaa lukiessani kirjoja läpi, tein samalla sotkuisia muistiinpanoja, joita en juurikaan myöhemmin lukenut. Välillä kirjoitin samalla kun luin, välillä lukaisin kappaleen ensin ja sitten uudestaan tehden muistiinpanoja. Kaavat keräsin myös vihkon takakanteen, josta niitä oli hyvä vilkuilla tehtäviä tehdessä. Hirveästi en muokannut tekstiä, kopion vain suoraan kirjasta. 

Alkuvuoden muistiinpanoja. Huomatkaa hieno piirros oikean käden säännöstä. :D

Helmikuussa aloin käydä ahkerasti lukion kursseilla iltalukiossa ja päivälukionkin puolella. Siellä teimme tietenkin muistinpanoja, ja varsinkin neloskurssin muistiinpanot olivat huippuja, myöhemmin en enää kirjaan koskenut vaan luin pelkästään vihkoa, koska siellä asiat olivat paljon tiiviimmin, ja muutenkin opettajan muistiinpanoissa materiaaleista oli paljon parempia asioita kuin kirjassa. Kokeisiin kerratessa yliviivailin vihkojani, kirjoihin en ole suostunut koskemaan millään mikä jättää pysyvän jäljen.


Neloskurssin muistiinpanoja päivälukion kurssilta
Helmi- ja maaliskuulta, tai no oikeastaan koko  keväältä, iso osa muistiinpanoista tuli valmennuskurssilta, jossa taisin olla ainut, joka niitä kirjoitti. Minulle ei vain sovi tuollainen kuuntelemalla oppiminen yhtään, pakko on aina tehdä jotain samanaikaisesti tai ajatukseni harhailevat muihin aiheisiin. Niinpä siis kirjoitin luentokalvot joko suoraan tai tiivistetysti. Ne ovat kuitenkin niin järkyttävän sotkuisia etten tänne viitsi laittaa.

Viimeisillä viikoilla tein kemiasta jokaisesta kurssista A4-tiivistelmän. Siihen ei välttämättä tullut tärkeimpiä kurssin asioita, vaan sellaisia pikkujuttuja, joita en muistanut, kun luin kirjat viimeisen kerran läpi. Sitten jos ne eivät riittäneet täyttämään sivua, kirjoittelin niitä itsestäänselviäkin asioita. Esim. ykköskurssista kirjoitin lähinnä niistä eri yhdisteistä ja niiden ominaisuuksista.


KE2 tiivistelmä unohtuneista asioista

Fysiikasta tein tuolloin optiikasta paperin molemmin puolin peileistä ja linsseistä tiivistävät muistiinpanot, ne kun aina meinasivat unohtua vaikka helppoja olivatkin. Vaivalla yritin myös keksiä jonkinlaista sääntöä sille, miten nuo kuvat ja valekuvat käyttäytyvät, ja jonkinlaisen keksinkin, tosin ehkä se aukeaa vain minulle.

Peilien säännöt


Ja linssien vastaavat
Lisäksi keräsin fysiikan kaavat yhdelle paperille. Kävin siis kirjat läpi lukien lähinnä ne värilliset laatikot, ja kirjoitin kaikki löytämäni kaavat ylös. Vähän niinkuin mini-Maol. Tämä oli ainut paperi, jonka otin mukaan Tampereelle lähtiessäni pääsykokeeseen (siksi se on noin ryppyinen). Joistain kursseista kirjoitin lakeja ja sääntöjä, kun kaavoja oli niin vähän.


Kaavakokoelmani
Viimeisten viikkojen biologian kertaus tapahtui valmennuskurssin tehtävien avulla ja piirtämällä erilaisia anatomisia rakenteita. Käytin silloin apuna äitini vanhaa anatomian kirjaa, oppikirjoja ja nettiä, ja etsin useita kuvia jokaisesta aiheesta, mikä oli tosi hyvä, sillä ne voivat olla hyvinkin erilaisia ja aina pitäisi tunnistaa ne samat asiat sieltä. Tein piirrokset oikeastaan kaikista rakenteista, mitkä esiteltiin oppikirjassamme, jopa hiusverisuonten rakenteista, lukuunottamatta hammasta. Niin minun tuuriani.

Yksi lempirakenteistani. Aika jännää, että aivot ovat keksineet itse itselleen nimen!
Alkuvuodesta toinen biologian opettajamme pyysi meitä tekemään valmennuskurssilla "kertaussivuja" päivän aiheista, joista parhaimmat hän laittoi nettiin. Eniten julkaissut sai palkinnot, ja minä tosiaan nappasin sen: kaksi lahjakorttia Subwaylle (jes, 18 euroa takaisin siitä puolestatoista tonnista!). Osan ulkonäköön panostin ihan hulluna, ainakin niihin ensimmäisiin ja osan vain kirjoittelin lyijykynällä, mutta sisältöön panostin aina. Vaikka ne veivätkin välillä aikaa, toi niiden tekeminen vaihtelua opiskeluun ja kun piirteli kaikenlaisia kuvia tekstien ympärille, ne tekstitkin painuivat huomaamatta mieleen. Opettaja vielä tarkisti sivut ennen palauttamista ja korjasi virheet, joten tuli huomattua väärinymmärretyt asiat.


Ensimmäinen kertaussivuni, ja varmaan hienoin. Tekstissä on joitain virheitä.


Ehkä hyödyllisin kertaussivuni, tämän jälkeen muistin ympäristömyrkyt helposti!

Tietenkin mukaan mahtuu vielä vaikka mitä, mindmappeja ym. sotkuisia sepustuksia. Nyt ongelmani onkin, että mitä tehdä kaikilla näillä muistiinpanoilla? Suurimman osan voin ilomielin heittää roskiin, mutta jotkut noista hienoimmista tekisi mieli säästää. Eräs ystäväni kyllä jo kysyi, jos saisi joitain vanhoja papereitani, kuulemma on kivaa vaihtelua lukea välillä toisten kirjoittamia. Se olisi kyllä kivaa, jos noista olisi jotain hyötyä. Tai no, onhan niistä jo ollut hyötyä tietenkin, ja suuri hyöty olikin! Ehkä tarjoan niitä takansytykkeiksi iskälle.

3 kommenttia:

  1. Kiitoksia kovasti, kun jaksat kirjoitella tälläisiäkin vinkkejä ja omakohtaisia kokemuksia - niitä on aina mukava lukea! :)

    Itsekkin tein valtavat määrät muistiinpanoja nimenomaan biologiasta viime keväänä - mindmappeja, piirroksia, tiivistelmiä jnejne. Nyt tänä vuonna urakkaan ryhtyessä tuntuu jotenkin hieman jopa turhauttavalta alkaa samaan rumbaan, mutta empä parempaakaan oppimistapaa itselleni keksi. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva vain, että teitä kiinnostaa niitä lukea, ihanahan noita on myös palailla katselemaan ja muistelemaan! Ja huhhuh, uskon kyllä että nyt ärsyttää aloittaa alusta, mutta niinhän se vain on, että muistiinpanoista se hyöty tulee juurikin niiden tekemisestä, ei ehkä niinkään lukemisesta, ainakaan minun kohdallani. Jos toisin olisi käynyt, olisin ehkä lähtenyt itse tekemään vähän toisen tyyppisiä muistiinpanoja, nimittäin luin Älyvuodosta jonkun tekemästä "Biologian kirjasta". Hän oli ostanut paksun ja ison vihkon, ja tehnyt biologiasta kattavat ja siistit muistiinpanot kuvien kera, rakentanut siitä tietopaketin, ettei sen jälkeen tarvitsisi kirjohin koskea. Se vaikutti hauskalta, olisin ehkä ainakin biologian ja ehkä kemian kohdallakin toiminut niin, keskittynyt yhteen aihealueeseen kerrallaan ja suunnittellut ja etsinyt tietoa eri lähteistä. Siinä pakostikin olisi tullut pyöriteltyä tietoja mielessään ja sovellettua niitä omaan muotoon.

      Onnea sulle opiskeluihin ja kiitos kommentista! :)

      Poista
  2. Kiitos hyvistä vinkeistä, miten teit miellekarttoja ja muustakin yleisestä tiedosta! Sain motivaatiota pääsykoelukuihin ja paljon vinkkejä, nyt syksyllä alkavatkin opinnot:)

    VastaaPoista