tiistai 29. huhtikuuta 2014

Toisen harjoituskokeen tulokset

Sain tänään toisen harjoituskokeemme viimeisen osion takaisin, ja lupasinkin jo aiemmin laittaa tulokseni tänne. Mutta ensin vähän yleistä päivitystä.

Sunnuntai oli tosiaan aika huono päivä fiiliksien kannalta, mutta blogiin kirjoittaminen, kivat kommentit ja ystävien tuki auttoivat. Ja hyvin paljon auttoi myös se, että rupesin laskemaan niitä yo-kokeita uusimmasta lähtien, kun tajusin että ne vanhemmat kuuluivat entiseen opetussuunnitelmaan. Siitä pitäen niiden laskeminen on mennyt kuin siivillä, vähän liiankin kanssa - kokeet tuntuvat verrattain tylsiltä perustehtäviltä, eikä sellaisten laskeminen tunnu hyödylliseltä saati mielenkiintoiselta. Lisäksi ne menevät todella nopeasti, en kyllä tajua, miten ne on muka tarkoitettu kuudessa tunnissa tehtäviksi eikä silloinkaan kokonaan? Tai okei, tajuanhan minä, jos olisi oikea yo-koetilanne, niin silloin toki tekisi tehtävät huolellisemmin ja kirjoittaisi paljon selostuksia laskuun liittyen. Ja lisäksi teen sanalliset yleensä vain ranskalaisin viivoin tai päässäni miettien. 

Ajattelin huomenna kokeilla niitä DIA-kokeita, joista joku minulle täällä vinkkasi, kiitoksia paljon! Vähän jo vilaisin niitä ja näyttivät kyllä hyviltä. Noissa yo-kokeissa on kuitenkin aika paljon tehtävätyyppejä, joita en usko pääsykokeeseen tulevan.

Johtuen ehkä osaksi yo-laskujen tylsyydestä, osaksi rankasta viime viikosta, olen taas tapellut motivaation kanssa, olisi niin paljon enemmän kaikkea mieluisaa tehtävää. Puolet ajasta hoen itselleni että enää alle kuukausi, sitten saa tehdä mitä haluaa. Tuo stressi kun tuntuu tulevan minulle sellaisissa puuskissa, niin nyt elän sitä aallonpohjaa, että tuntuu, että hyvin se menee ja voiko tässä enää mitään oikeasti hyödyllistä tehdäkään. Tiedän, että asia ei todellakaan ole noin, mutta silti joudun koko ajan tappelemaan itseni kanssa. Kuukaudessa ehtii saamaan aikaan vaikka mitä, ja minä todentotta tarvitsen tätä kuukautta, toisin kuin moni muu varmastikin. Yhden toisen bloggaajan kanssa vähän juttelinkin, että näistä pääsykoeblogeista (ja Älyvuodosta) varmasti saa melko väärän kuvan muiden lukemisesta, sillä näissä puhutaan ainoastaan siitä. Minusta esimerkiksi saa varmasti tosi ahkeran ja tunnollisen kuvan (hahah tai no mistä minä sen tiedän ;D), näistä joistakin kirjoituksistani, ja että olisin lukenut tosi paljon. Olen kyllä tehnyt paljon töitä, mutta en läheskään niin paljon kuin jotkut muut, esim helmikuun ja maaliskuun lähinnä vain kävin oppitunneilla ja laiskottelin kotona, nytkin on hirveästi päiviä jolloin en saa mitään aikaseksi. Sanon tämän nyt kahdesta syystä, ensinnäkin että älkää yhtään ihmetelkö jos en pääse sisään vielä ja toiseksi, että jos joku lukee tätä tai muita nettikirjoituksia ja vertailee niitä omaan lukemiseensa, niin älkää masentuko. Netistä saa niin väärän kuvan, ja lisäksi ihmiset ovat niin erilaisia, että itsensä vertailu muihin ei ole luotettavaa. Toki voi siitä olla hyötyäkin, minut se ainakin motivoi aloittamaan luku-urakan, kun luin jonkun blogista kuinka hän on jo monta kuukautta lukenut täyspäiväisesti.

Totta puhuen minun on todella vaikea arvioida omaa tasoani. Tiedän kehittyneeni huimasti kevään aikana, mutta en pysty yhtään sanomaan, mitä se on verrattuna niihin, jotka opiskelivat nämä asiat jo lukiossa, saati niihin, jotka ovat lukeneet ahkerammin ja kauemmin kuin minä. Mutta ei sillä loppujen lopuksi ole väliä, pääsykokeessa se kaikki sitten ratkeaa, ärsyttää vain se, jos onkin arvioinu oman tasonsa ihan pieleen ja tulokset tulevat sitten isona yllätyksenä. Tai toki ei ärsytä silloin, jos on aliarvioinut itsensä ja yllätys on positiivinen. :D

No näistä kokeista toki voisi vetää jotain johtopäätöksiä omasta tasosta, mutta en usko että meidän kurssimme on mikään hyvä otos lääketieteelliseen hakijoista. Meitä ei ole niin montaa, ja moni myös jättää tulematta harjoituskokeisiin ja lisäksi nuo harjoituskokeet ovat paljon helpompia kuin oikea pääsykoe. 

Okei, olen kyllä jaaritellut taas ihan liikaa (jos joku ei vielä ole huomannut, niin minulla on paha tapa kirjoittaa aina ihan ylipitkiä ja sekavia tekstejä - ja tämä ei koske pelkästään blogikirjoituksia). Asiaan. 

Olen kyllä tyytyväinen harjoituskokeen tuloksiin. Supertavoitteeni, eli mistä olisin ollut sekaisin onnesta, oli 75 % kokonaispistemäärästä. Oikea tavoitteeni oli 65 % ja vähimmäistavoitteeni 50 %. Ja sitten tavoite oli myös parantaa viime kokeesta. 
Niinhän siinä sitten kävi, että kun kokonaispistemäärä oli 189, minun pisteeni olivat 127. Se on noin 67 %. Kurssin keskiarvo oli n. 78 pistettä, eli 41 %. (Pakko tässä välissä huomauttaa, että laskin nuo sitten kännykällä samalla kun katsoin telkkaria, voivat olla väärin.)
Kemia 56/70 (ka n. 29), biologia 27/63 (ka 23,2), fysiikka 44/56 (ka 26). Fysiikka ja kemia siis omasta mielestäni meni tosi hyvin, 80 % pisteistä, ja varsinkin kun virheet olivat lähinnä näppäilyvirheitä (varsinkin fysiikassa olin monessa tehtävissä saanut kaiken oikein siihen asti kun piti näpytellä viimeiset luvut laskimeen). Mutta tuo biologia kyllä harmittaa. Monivalinnoista oli jaossa 32, sain niistä 10. Se on vielä ihan okei, kun en niihin hirveästi panostanut. Rakennetehtävän tiesin menneen huonosti, en ollut ihoa vielä silloin katsonut lainkaan. Se olikin ainoa rakenne, jota en ollut vielä opetellut. Ja ironista kyllä, harjoituskokeen aamuna muistin tämän ja hain biologian kirjani. Ajattelin, että kertaanpa samalla muutkin anatomian jutut, ja niin kertasinkin, kaikki paitsi sitä ihoa. Sitä ei nimittäin jostain syystä ole lainkaan siinä meidän kirjassamme, tai ei se ainakaan minun silmääni osunut, ja lukemisen lomassa unohdin sitten kokonaan, mitä varten olin alunperin hakenut kirjan. Ja niinpä kun avasin kokeen, näin että aineisto oli melanoomasta, kiroilin pitkään mielessäni, että ei hemuli, mähän unohdin kerrata sen ihon ja ihan varmana se on nyt tässä. Ja niinhän se olikin. No ihan sama, ainakin muistan sen nyt. Mutta eniten harmittaa yksi tehtävä, jossa kysyttiin kahta asiaa, niin epähuomiossa olin kokonaan jättänyt vastaamatta ensimmäiseen kysymykseen, ja sitä vissiinkin painotettiin pisteytyksessä enemmän.

Mutta kaiken kaikkiaan, olen tyytyväinen. Enemmänkin, olen iloinen. :) Toki pääsykoe on eri asia, mutta kiva että tulee näitä onnistumisia, kyllä se motivoi lukemaan. Ja vielä se kuukausi aikaa parantaa tätä tasoa, toivottavasti sille tasolle joka vaaditaan pääsykokeissa. Ja viime kokeestahan sain sen 64 % pisteistä, eli tulihan tuota vähän parannettua. Nyt kun vielä onnistuisi kärsimään kaikki nuo typerät huolimattomuusvirheet pois. Ja opettelisi käyttämään laskinta. :D

Onkos muilla mennyt hyvin nuo kokeet? Tai mitkä nyt muuten on fiilikset, kun vielä neljä viikkoa on jäljellä kokeeseen? Se muuten, että tein vertailevaa tukimusta ystäväni kanssa, joka on Helsingissä Valmennuskeskuksen kurssilla, ja eivät ne meidän ensimmäiset harjoituskokeet ainakaan olleet täysin samanlaiset, joten nämä tulokset eivät sitten varmaankaan täydellisesti ole verrattavissa muiden kurssien tuloksiin. Simuloitua pääsykoetta odotan kyllä, kun pääsee vertaamaan omaa tulostaan paljon isompaan joukkoon. 

Hyvää vappua kaikille näin etukäteen jo! Itse tuskin juhlin sen enempää, mutta te jotka juhlitte nii juhlikaahan nyt hyvällä omatunnolla ja ottakaa rennosti, sitten jaksaa loppuajan vielä panostaa opiskeluun! :)

4 kommenttia:

  1. Moi, nyt kun erehdyit kysymään muidenkin kokeista, niin taidan vähän tilittää tänne :) Sain noin 60% kokonaispisteistä. Keskiarvo oli 44% ja paras noin 80%.

    Fysiikan kanssa alisuoriuduin pahasti, koska en ollut vilkaissutkaan kutoskurssia ennen koetta, eli sähkötehtävät meni sen takia lähes nollille, kun eihän niitä kaavojakaan ollut annettu ja maolin takia en muistanut niitä ulkoa :D

    Biologiasta sain 32p (paras oli meillä 39) mikä oli oikein hyvä siihen nähden, etten todellakaan ollut kerrannut ihon rakennetta tai syövän kehitystä. Onko sullakin muuten Lukion biologia -sarja? Siinä ainakin on ihon osat vaan jossain kuvatekstissä tosi puutteellisesti ja muutenkin se 4. kurssi on mun mielestä tosi huono, ehkä lisääntymisjuttuja lukuunottamatta.

    Kemia taas... jostain syystä onnistun aina niissä vaikeissa, yli 12 pisteen tehtävissä ymmärtämään tehtävänannon väärin niin, että lasku menee heti alusta väärin. Varsinkaan nuo saostumislaskut ei mene ikinä oikein. Lisäksi oon ihan hukassa noiden prosenttien kanssa. En vaan tajua, millä logiikalla esim 0,145% (m/V) fluoria on sama kuin 1,45 g/l... Ei auta kuin laskea ja laskea vielä lisää.

    Aika tuntuu loppuvan kesken enkä millään meinaa keksiä tehokasta kertaustapaa. Miten sinä aiot pitää kaikki asiat päässäsi kokeeseen asti? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvinhän toi on sulla mennyt, kun kuiteskin noin paljon on mennyt yli keskiarvon! Pitää muistaa, että ei tarvii osata täydellisesti, kunhan osaa paremmin kuin muut ;) harmi, että siinä oli aika monta niitä sähkötehtäviä. :( mulla onneks oli vähä aiemmin ollu just sen kurssin koe, niin vähän oli mielessä ne kaavat, mut esim meillä ainakin oli sellanen tehtävä, jossa oli monta pikkusähkölaskua, niin niiden kaa olin kyl vähä pulassa, randomilla vaa sijoittelin johonkin kaavaan niitä arvoja.. En kyl tajuu miten olin jo ruvennut unohtamaan niitä asioita, jotka just olin lukenut kurssikokeeseen..
      Joo, mulla on se lukion biologia. Ja se on kyl hieman huono, jo senkin takia että oon lukenut ne nii monta kertaa jo joskus aiemmin, että nyt on tosi vaikee keskittyä siihen. Mut oon luskellu myös vähä biosta, ja paria kirjaston kirjaa.
      Meillä oli myös tuo kemianlasku, se oli kyllä outo. Silloin sitä tehdessä ajattelin, että okei, massa jaettuna tilavuudella, niin perusyksiköissä ois kg/m^3. Ja eikös toi oo oikeestaan sama kuin g/l? Luulisin näin, mut sit olin kai kummiski onnistunu jossain kohti vähä mokaamaan, ku ei ihan putkeen menny se... :D
      No pääasiassa mä kertailen laskemalla, tekemällä sekalaisesti tehtäviä eri alueilta. Sit oon nyt vähän lueskellut myös iltaisin teoriaa, ja ajattelin ehkä jos aika riittää, nii yrittää tehdä jonkinlaisia tiivistelmiä ainakin tärkeimmistä kursseista, siis ihan vaa max A4, tärkeimmät kaavat, lait ja käsitteet ja jotkut mulle vaikeet jutut. Biologiasta ajattelin ainakin piirrellä niitä eri rakenteita, ja tehdä tehtäviä. Sitten mulla on myös kännykässä se Repetitions-sovellus, niin se on kyl tosi hyvä, oon käyttäny sitä joidenkin kaavojen ja nippelitietojen opettelemiseen, niin sillä tavalla jäävät kyl hyvin mieleen. Niitä on muitakin vastaavia ohjelmia, semmosii siis joilla voi tehdä flashcardseja ;D toivottavasti tää sit riittää, oon kuitenkin enemmän ajatellut panostaa nyt laskemiseen kun ihan varsinaiseen kertaukseen.
      Onnea sulle lukuihin ja kokeeseen! :)

      Poista
  2. Itseäni lähinnä ärsytti tuo kemian osuus viime valmennuskeskuksen kokeessa. En nyt muista tehtäviä tarkalleen, mutta juuri tuo 0,145% (m/V), miten ihmeessä se muka pitäisi tulkita 1,45g/l? Muistin tuon vain jostain toisesta valmennuskurssin tehtävästä ja siksi sen älysin. Sitten samaisessa tehtävässä kysyttiin jotain "kuinka paljon kalsiumia tarvitaan saostamaan kaikki fluoridi". Mietin pitkään, miten sen voisi laskea, ja päädyin sitten laskemaan paljonko kalsiumia pitää olla, että fluori alkaa JUURI JA JUURI saostumaan. Se oli sitten oikein, mikä mielestäni ei todellakaan vastaa alkuperäiseen kysymykseen! Sitten eräässä toisessa tehtävässä kerrottiin, että konsentraatioiltaan kahta ainetta lisätään ja muodostuu joku liuos. Ei kuitenkaan kerrottu, paljonko niitä lisätään, vaan samoja konsentraatioita käytettiin läpi tehtävän. Tilavuus kuitenkin muuttuu kun niistä muodostetaan liuos, jolloin se vaikuttaisi näiden konsentraatioon? Noh, en sitten jaksanut välittää tästä vaan laskin tehtävän alkuperäisillä konsentraatioilla - ja kappas, meni oikein.

    Vaikka itsellä meni tuo koe hyvin, niin jäi silti kemian osuudesta tosi p-maku suuhun. Se viimeinen tehtävä kyllä meni totaalisesti pieleen, sillä en ollut kuullut kemian kirjoissani tiivistetystä ja tikkukaavasta (tai lewisistä ja siitä toisesta), joten ajattelin, että olisi hyväksyttävää käyttää lukion kirjoissa käytettäviä rakennekaavoja (eli tikkukaavaa ja sitä lewisin). No, lewisin rakennekaavoista tuleekin sitten 0p.. Valmennuskurssin matskuissahan ne opetetaan, mutta itse pidän niitä teorian osalta tosi raskaana luettavana.

    Itse haen kokeet vasta ensi viikolla, joten tarkkoja pisteitä en vielä osaa kertoa. Ja eipä niillä ole väliäkään, sillä pisteitä ei lähtenyt mistään, mitä en varsinaisesti olisi osannut, eli "erinomainen" tulos kertoisi vain hyvästä koesuorituksesta ja "hyvä" päinvastoin - erinomaista kuitenkin odotan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kemianopettajakin kurssilla vähän nauro tälle kokeelle. :D jotain sellaista että keksiipäs ne sit kaikkea ihmeellistä. Meitä ei esim otettu miinuspisteitä siitä, jos oli ionitulossa käyttäny hakasulkuja, mikä oli kyllä hyvä, koska itseäni ois se ainakin suututtanut, kun moolissa ja kurssillakin niitä käytettiin. Ja joo, noi jotkut tehtävänannot oli kyl vähä outoja, just tuota hammastahnatehtävää jouduin itekin pohtii aika kauan. Ylempänä jo sanoinkin, että ite ajattelin että jos on massa jaettuna tilavuudella, nii se ois sit kg/m^3 ja eiks se sit ois sama kuin g/l... Mutta moikailin kyl siinä tehtävässä parissa muussa kohtaa ihan kunnolla. Yhteensä sain 8 pistettä siitä, 5 a-kohdasta.
      Tuota toista kohtaa, josta sanoit en kyllä itse edes älynnyt, iloisesti vain laskin niillä alkukonsentraatioilla, mutta nyt kyllä tajuan mitä tarkoitat. Ja meilläkin aika monella meni nollille se vika. Aika paljonhan ihme juttuja tuohon kokeeseen oli onnistuttu tunkemaan, mutta ehkä ihan hyvä että nyt tulis tehtyä mahdollisimman paljon niitä tyhmiä virheitä, niin muistais sit välttää niitä pääsykokeessa. :) ja jos pääsykokeeseen tulee huonoja tehtävänantoja, niin ehkä niistä sitten hyvällä tuurilla sais pisteitä jos tekis oikaisupyynnön. :) ja no, eiköhän ne siellä oo kyl paljon tarkemmin miettineet niitä tehtäviä.

      Mutta hyvä kuiteskin että on menny silti hyvin se koe! :) onnea sulle lukuihin ja kokeeseen! :)

      Poista