maanantai 6. lokakuuta 2014

S.U.L.L.E

Nyt onkin sitten Solujakson viimeinen opetusviikko, ensi viikolla siis syysloma (lue: tenttiin opiskelua)! Olen sairauksien ja reissujen takia skippaillut luentoja turhan paljon ja vapaa-aika on ollut vähäistä kaikenlaisen E-bilehässäkän ja muun takia, joten stressihirviö nostaa päätään. En tiedä mitä opiskelisi, mistä opiskelisin ja miten syvällisesti opiskelin. Ehkä nyt ensimmäiseksi hyödynnän Moodlea ja toivon, että sieltä löytyisi hyviä luentomuistiinpanoja. Mutta ensin vähän blogin päivitystä!

Olen miettinyt, lukevatko jotkut kurssikaverini tai muut Tampereen lääkisläiset tätä blogia. En usko, että kovin moni, mutta pari ihmistä on tullut kyselemään minulta tästä. Olisin halunnut pysyä anonyyminä, mutta jos joku on täällä yhtään pyörinyt, on helppo arvata kenestä on kyse. Niinpä päätin vähän höllentää, koska muuten en oikein voisi kertoa kaikista kokemuksistani, ne nimittäin varmaan tutuilleni paljastavat kuka on kyseessä. Ehkäpä vielä joku päivä päivitän tuo kiven tilalle ihan naamakuvan. Sen kuitenkin haluan sanoa, että täältä saa minusta varmasti aika erilaisen käsityksen kuin kasvokkain!

Olen pitänyt tässä jaksossa varsinkin ryhmätöistä, vaikka esimerkiksi verinäytteen ottamista jännitin aika paljon. Hyvin meni silti! Ajattelinkin ehkä tehdä niistä oman postauksen, jos vain kerkeän/muistan. Asiat menevät aika paljon syvemmälle kuin lukiossa, ja kaiken maailman erilaiset proteiinit pyörivät päässä. Viime aikoina ajatukseni ovat kuitenkin keskittyneet lähinnä E-bileisiin, joissa riittää tekemistä. Itse olen ruokatiimissä ja E-videotiimissä. Juhlat ovat siis marraskuun alussa, toivottavasti saisin näpsittyä sieltä sellaisia kuvia, joita voisin laittaa blogiinkin.

Viikonloppuna osallistuin S.U.L.L.E.-koulutukseen Kuopiossa. Tuo lyhenne tulee sanoista: Seksuaalisuudesta, Unelmista, LemmenLeikeistä ja ehkäisystä. Se on Fimsicin projekti, jossa pidetään yläasteikäisille seksuaalivalistusta. Tuntien pitämisestä saa pisteitä, jotka auttavat haettaessa vaihtoon Fimsicin kautta. Jos kiinnostaa, täältä lisää infoa.

Minulla oli kyllä todella hauskaa tuolla koulutuksessa, jossa oli siis muutama luento aiheeseen liittyen ja sitten esiteltiin eri metodeja, joita voi käyttää S.U.L.L.E.-tunteja pidettässä. Pelailimme myös kaikenlaisia pelejä ja lauantai-iltana saunoimme ja osa lähti jatkoille keskustaan. Jotenkin ajattelin, ettei tuolla nyt varsinaisesti mitään uutta tai ihmeellistä tietoa tulisi, mutta opin usean termin, joita en aiemmin tiennyt ja päivitin vähän omia näkemyksiäni. En ole tullut juuri ajatelleeksi, kuinka hankalaa arki on sellaiselle ihmiselle, joka kokee olevansa muunsukupuolinen tai vaikka nainen miehen kehossa. Ihan koulun liikuntatunneista erilaisiin ilmauksiin, jaottelemme ihmisiä naisiin ja miehiin. Yksi mielenkiintoisimmista harjoituksista oli, kun saimme kasan lappuja, joissa oli tietoja eri ihmisistä ja meidän piti asettaa ne janalle maskuliinisimmasta feminiinisimpään ja myös sen mukaan kuka oli eniten mies ja kuka nainen fyysisten ominaisuuksien suhteen. Tuntui pahalta jaotella ihmisiä tuolla tavoin ja se oli myös todella vaikeaa, ei siinä oikein ollut mitään kunnon logiikkaa. Ja silti teemme näin joka päivä. Onko mies jotenkin vähemmän miehekäs, jos hän pitää muista miehistä? Tai jos hän harrastaa balettia? Tai jos joku on ulkoisesti nainen, mutta kromosomit sanovat muuta, mikä hän silloin on? Yksi tärkeimmistä opetuksista mielestäni oli se, ettei koskaa pidä olettaa mitään pelkästään ulkonäön perusteella. Kannattaa aina varsinkin ryhmälle puhuessa olettaa, että joukosta löytyy muitakin kuin heteromiehiä ja -naisia, niin ei tule vahingossa käyttäneeksi epäkorrekteja ilmauksia. Ja esimerkiksi kysyä mieluummin "Seurusteletko?" kuin että "Onko sinulla tyttöystävää?". Keskustelimme myös siitä, voiko tälläinen neutraalisuus mennä joskus liiankin pitkälle. Näihin asioihin on ihmisillä paljon eri mielipiteitä, mutta itse olen sitä mieltä, että kaikilla tulisi olla oikeus olla sellaisia kuin he ovat.

Toivottavasti pääsen pitämään S.U.L.L.E.-tunteja joku päivä (fuksipisteitä! :D). Fimsicillä on myös Nallesairaala-projekti, jossa päiväkotilaiset saavat tuoda pehmolelujaan hoidettaviksi. Sekin kuulostaa todella kivalta! Ja mikä parasta, se kuuluu meillä pakollisena Lisääntymisjaksoon, eli sinne ainakin olen pääsemässä. Olin kerran päiväkodissa kesätöissä, ja se on kyllä ollut paras työpaikkani tähän mennessä.

Nyt pitäisi jaksaa ahkeroida vielä tämä viikko ja illatkin, ettei ensi viikolle jäisi liikaa luettavaa. Torstaina meillä onkin ensimmäinen tentti, eli histologian preparaattitentti, jossa pitää saada 80 % oikein, jotta pääsee läpi. En vain oikein tiedä miten siihen voisi opiskella... Luojalle kiitos Solunetistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti