torstai 6. maaliskuuta 2014

Pääsykoeharjoittelua

Tein tänään ystäväni kanssa viime vuoden pääsykokeen. Meillä oli eväät ja aikaa viisi tuntia, ja yritimme tehdä tilanteesta mahdollisimman samanlaisen kuin oikeastikin.

Emme nyt vielä todellakaan ole sillä tasolla, että osaisimme puoliakaan tehtävistä, mutta yllätyin kuinka vähälläkin osaamisella sai mukavasti pisteitä kasaan. Tietenkin joissain kohdissa oli vähän vaikea arvioida, mutta niissä yritinkin mennä sen pessimistisimmän arvion mukaan. Ja onnistuin jopa muutaman tehtävän saamaan kokonaan oikein. Paria en kyllä lainkaan ehtinyt tehdä, esim. risteytystehtävän jätin kokonaan välistä sillä tiesin osaavani sen ja halusin kokeilla niitä vaikeampia tehtäviä. Ihana oli kyllä huomata kuinka se viime vuonna heprealta tuntunut paperinivaska alkoi aukeamaan.

Oman arvioni mukaan raavin kasaan sellaiset 48-53 raakapistettä, eli jos Valmennuskeskuksen tilastoihin on uskominen, olisin päässyt sisään kaikkiin hammaslääkiksiin, ouluun, turkuun, eläinlääkikseen ja Helsingin ruotsinkieliseen pessimistisimmän arvion mukaan. Ja jopa Tampereelle tuon optimistisimman arvion mukaan.
Että nyt on ihan hyvät fiilikset. Toki ymmärrän että oikeassa kokeessa stressi vaikeuttaa ja olin nähnyt kokeen aiemminkin ja tiesin mitä odottaa, jopa miten lähteä paria tehtävää ratkaisemaan. Mutta silti olen iloinen että jotakin osasin.

Tuossa kyllä huomasi hyvin sen, kuinka lyhyt aika se viisi tuntia on. Täytyy olla ihan todella nopea. Viime vuonna tein ainoastaan kaksi biologian tehtävää ja monivalinnat (niistäkin puolet lottosin), eikä kyllä hirveästi jäänyt muulle aikaa. Nytkin monta tehtävää jäi kokonaan yrittämällä. 

Ja sitten tajusin, kuinka kieroja ne monivalinnat ovat. Ensisilmäyksellä näyttää siltä, että helppoja ja nopeita, mutta niihin oikeasti menee aikaa, ja todennäköisesti pistesaldo jää kiikkumaan sinne nollaan. Jos tänä vuonna on samanlaiset monivalinnat, hyppään kyllä yli siitä ihan ensimmäisestä, missä pitää useampi vaihtoehto valita. Niissä oli mahdoton keksiä mitkä kaikki olivat oikein. Tai ei mahdoton, mutta todella aikaa vievä, kun ei riitä se yhden oikein löytäminen vaa kaikki kohdat pitää käydä läpi siltä varalta jos oikeita vastauksia onkin useampi. Ja pisteitäkin taisi olla jaossa vain se 0,25, miinuspisteitä puhumattakaan.

En oikein tiedä, mitä toivoa tämän vuoden kokeelta. Helppoa vai vaikeaa? Ehkä sillä ei ole väliä, riittää vain kun on muita parempi. Toivoin kuitenkin sellaisia aihealueita, jotka ovat vahvuuksiani, paljon biologiaa, risteytystehtävää, paljon kemiaa, erityisesti stoikiometriaa, kinematiikkaa ja termodynamiikkaa. Evoluutiotehtävä olisi kiva, ja sellaista ei kai ole vielä ollut, ja se on sentään aika iso osa lukion biologiaa, biologiaa yleensäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti