sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Fuksin tehtävälista

Pari viime viikkoa ovat olleet aikamoisia - sisäänpääsyn johdosta tekemistä on ollut paljon ja kiirettä on ollut muutenkin. Pahoittelut pitkästä hiljaisuudesta. Jotenkin en ole lainkaan jaksanut edes ajatella blogia, kun lopulta sain suurimman osan hommista tehtyä, tuntui että halusin vähän aikaa keskittyä vain lomailuun. Älkää nyt käsittäkö väärin, olen siis aivan onnessani että pääsin sisään, mutta tämä hakeminen on ollut niin pitkään mielessä, ja vallannut kaikki ajatukset ja vapaa-ajan siten, että kesälomakin on meinannut mennä ohitse. Lisäksi koko juttu tuntuu vieläkin niin epätodelliselta, että en oikein osaa kuvitellakaan syksyä, vaikka paljon olen lukenut näitä kaikkia vihkosia ja hoidellut asioita ja hankkinut tarvikkeita. Odotan koulun alkua (vai pitäisikö sanoa opintojen, voiko yliopistoa sanoa kouluksi?) ihan sikana, mutta se myös pelottaa ja jännittää. Edessä on muutto paikkakunnalle, jota en tunne juuri lainkaan, asuntoon tuntemattoman kämppiksen kanssa, ihan uudenlaista opiskelua ja uusia ihmisiä. Jännittää miten pärjään omillani, osaanko käyttää julkisia, löydänkö aina ajoissa perille, osaanko pestä pyykkiä oudoilla koneilla, olenko yksinäinen, löydänkö uusia ystäviä, osaanko käyttää rahaa säästeliäästi, miten osaan pitää yhteyttä perheeseeni ja vanhoihin kavereihin, ja mitä jos en pärjääkään lääkiksessä, en osaa tai en sovi sinne. Monta kertaa olen jo miettinyt että olisi pitänyt hakea Kuopioon tai Helsinkiin, joissa varmasti olisi tuttuja. Mutta aina ne ovat olleet vain ohikiitäviä ajatuksia, jos mietin asiaa tarkemmin niin olen edelleen sitä mieltä, että Tampere oli paras valinta.

Tosiaan, kirjeen mukana tuli kaksikin versiota tehtävälistasta uudelle opiskelijalle. Ihan hyvää harjoitusta itsenäistymiselle oli hoitaa noita asioita, tosin sain kyllä myös vanhemmilta paljon apua. Vielä muutama asia odottaa, mutta kaikkia ei vielä voikaan tehdä. Tässä vähän tietoa, mitä tosiaan minun tehtävälistallani on ollut:

Asunnon hankkiminen

Ensimmäinen asia, mitä tein sen jälkeen kun ensimmäinen sisäänpääsyn aiheuttama tuuletushetki oli ohitse, oli asuntohakemusten lähettäminen. Olin varmaan ihan hyvin ajoissa liikkeellä, kun sain kirjeeni niin aikaisin. Nyt vähän harmittaakin, etten laittanut ensin heti jotain vähän rajatumpaa hakemusta, ja heti perään sitten sitä, että kaikki käy. Mutta noudatimme yliopiston vihkosen ohjeita, ja laitoimme yleisen hakemuksen, ja vasta myöhemmin tajusin laittaa sellaisen, missä vähän rajasin alueita. Olin saanut samantien asuntotarjouksen Hervannassa sijaitsevasta asunnosta, ja pitkän miettimisen jälkeen hyväksyimme sen. Olisi tietenkin kiva olla vähän lähempänä joko keskustaa, tai Kaupin kampusta, missä lääkiksen opetus tapahtuu, mutta Hervantakin vaikuttaa kivalta, ja kulkuyhteydet vaikuttavat olevan hyvät. Tosin olen aika vasta-alkaja julkisten käytössä, kun olemme aina asuneet lähellä kaikkea...
Asunto on siis TOAS:in ja sen vastaanottaminen olikin yllättävän helppoa, vaikeinta oli varmaan noiden hakemusten lähettäminen, sivusto koko ajan herjasi jotakin eikä antanut laittaa niitä. Mutta muuten tarvitsi vain lähetellä pari paperia ja noutaa avain. Kävimme katsomassa asuntoa, ja se oli itse asiassa yllättävän kiva, paljon uudempi ja hienompi kuin monella kaverillani. Kämppistäni ei näkynyt vielä, mutta emmeköhän pian pääse tutustumaan. Muutan lopullisesta vasta lähempänä koulun alkua, mutta varmaan ainakin vielä yksi tavaroiden raahaus -reissu on luvassa. TOAS:ilta neuvoivat myös laittamaan jo nyt hakemuksen, jos haluaisi muuttaa lähemmäs koulua, kuulemma jo vuoden vaihteessa voisi päästä muuttamaan. Laitoinkin yhden, mutta aion kyllä ensin katsella miten lähtee tuolla Hervannassa elo sujumaan ja harkita että mitä sitten teen.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Kun yliopistohaku vihdoin päivittyi (vaikka tiesinkin mitä odottaa, niin oli silti aika kivat sävärit kun näki tuon hyväksytyn!) kävin napsuttelemassa siellä opiskelupaikan vastaanotetuksi. Se oli todella helppoa. Toinen vaihtoehto olisi ollut lähettää kirjeen mukana tullut lappu yliopistolle.

Tamyn jäsenmaksun maksaminen

Kirjeen mukana tuli myös lasku Tamyn jäsenmaksusta. Siinä samalla olisi voinut maksaa myös Atalpan liikuntamaksun (65 e lukuvuosi). Atalpa on Tampereen yliopiston liikuntakeskus, joka tarjoaa kaikenlaista, kuntosalin, ryhmätunteja ja kursseja. Samalla maksulla pääsee kai myös Teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun kampusten liikuntatiloihin ja niiden järjestämiin ohjelmiin, jos olen oikein ymmärtänyt. Se olisi kyllä kiva, sillä tuo TTY on siellä Hervannassa, niin olisi kyllä lyhyt matka. Tai kun tässä nyt asiaa tutkin, niin tuo maksu siis kai on Unipoli Sportin maksu, joka siis yhdistää noiden kolmen korkeakoulun liikuntapalvelut. Itse en sitä vielä jäsenmaksun yhteydessä maksanut, luulen kyllä syksyllä sen maksavani, mutta ajattelin eka vähän tutkia tuota asiaa tarkemmin. Tuo 65 euroa vuodesta on kuitenkin niin halpa, että melkein pakko se on ottaa, se on oikeastaan saman verran kuin kuukausi entisellä salillani, jonka jäsenyyden nyt lopetin.

Opiskelijakorttihakemus

Tätäkin varten löytyi lomake kirjeestä, juuri sopivasti olinkin hankkinut uudet passikuvat ja helpotin vielä postin työtä postittamalla sen Tampereella, kun kävimme katsomassa sitä asuntoa. Toivottavasti sen saisi sitten pian käyttöön, että saisi kaikkia alennuksia, serkullani siinä kesti ihan hirveän kauan..

Fuksikysely

Tämä olikin yksi eniten päänvaivaa aiheuttaneista. Siinä kysyttiin joitain perusjuttuja, ja sitten oli muutamia hauskoja kysymyksiä ja pari monivalintaa, esim. jotain tyyliin Valitse mikä näistä olet todennäköisesti pbl-istunnoissa ja siinä vaihtoehtoja. Olisi ollut kiva täyttää se jotenkin hauskasti, mutta mielikuvitus loppui kesken ja lopulta vaan kirjoittelin mitä mieleen ekana tuli. Kuulin juttua, että ne vastaukset julkaistaisiin syksyllä sitten jossain lehdessä, saa nähdä. Mukaan piti liittää myös "edustava" kuva, joka siis oli se vaikea osuus. Meillä vaihtui juuri tietokone ja onnistuimme hävittämään suurimman osan vanhoista kuvista jonnekin, ja kännykästä ei löytynyt mitään sopivaa. Kuulemma hupitutorit askartelevat niistä kollaasin jonnekin seinälle, eli piti siis tarkkaan miettiä mitä sinne lähettäisi (okei, ei ehkä maailman tärkein asia, mutta haluaahan sitä tehdä hyvän ensivaikutelman uusille opiskelutovereille). Mietin, että lähettävätköhän ihmiset sinne sellaisia peruskivojahymyileviä-kuvia vai jotain ihan hölmöjä, kun kerran piti olla "edustava". En nyt hirveästi haluisi erottua joukosta, mutta vähän kuitenkin. Äiti ehdotti, että laittaisin kuvan eräästä kerrasta, kun olin pukeutunut zombiksi, se olisi kyllä ollut aika edustava, mutta en kuitenkaan kehdannut. :D En nyt kerro millaisen kuvan laitoin, mutta ei se nyt mikään ihan perus ainakaan ole :D

Opintotukihakemus

Sain nyt lopultakin pari päivää sitten laitettua tuonkin, meinasi jo vähän unohtua, kun siihen tarvitsi vuokrasopimuksen.

Kirjojen ryhmätilaus

Meillä on myös mahdollisuus osallistua ryhmätilaukseen kahden kirjan osalta, jotka ovat Guyton and Hall: Textbook of Medical Physiology ja Ross, M; Pawlina, W: Histology: A Text and Atlas. Ensimmäinen maksaa reilut kuusikymppiä ja toinen reilut neljäkymppiä. Tässäkin taas joutui miettimään, kyselin sitten yhdeltä tutulta, joka opiskelee Kuopiossa, hänen mielipidettään ja joidenkin muidenkin, ja päädyin nyt tilaamaan vain tuo fysiologian kirjan. Jos jollain on tähän vielä jotain vinkkejä, niin antaa tulla, tilaukset pitää lähettää 28.7 mennessä niin kai sitä voi vielä muuttaakin.

Peruspalvelutunnus ja sähköpostiosoite

Peruspalvelutunnuksella voi käyttää yliopiston tietotekniikkapalveluja, ja se piti aktivoida. Se onnistui vielä ihan hyvin, mutta tuo sähköpostiosoite.... Yhdessä vihkosessa lukee, että se kannattaa aktivoida ajoissa, koska siihen tulee tärkeää tietoa jo elokuussa, mutta olen ihan hukassa sen aktivoimisen kanssa. Kun menee sivulle, missä se pitäisi kai tehdä, täytyy kirjautua, mutta en tiedä millä sinne pitäisi kirjautua, niillä peruspalvelutunnuksillako? Mutta ei se niillä toimi, ja joissain luki, että ne alkavat toimia vasta, kun ilmoittautuu läsnäolevaksi. Kai minun pitää sitten tehdä se ensin, en vain tiedä milloin ehdin.

Läsnäolevaksi ilmoittautuminen

Niin, se pitäisi siis tehdä, aktuaarinkansliassa 23.7-1.9 välisenä aikana. Varmaan teen sen sitten seuraavalla Tampereen reissulla. Siihenkin löytyi ohjeet kirjeestä, jos nyt oikein muistan niin pitää palauttaa lappunen ja mukana täytyy olla kuitti maksetusta jäsenmaksusta. Ja varmaan henkkarit.

Muita juttuja mitä pitäisi tehdä, on muuttoilmoitus, jota jo yritin, mutta sivusto ei antanut tehdä sitä vielä, bussikortin ja kirjastokortin hankkiminen, tietokoneen hommaus, joidenkin tavaroiden ostaminen asuntoon, pakkaaminen ja vanhojen tavaroiden lajittelu ja kai sitä vielä muutakin löytyy.. Tietenkin olen myös ahkerasti tutustunut näihin vihkosiin ja netistä löytyviin juttuihin. Hankin myös kalenterin, johon olen merkkailut menoja, niitä näkyisi riittävän jo heti ensimmäisestä viikosta alkaen!

Hmm hmm en ole varma puuttuuko tästä listasta nyt jotain hyvin olennaista, mutta ainakin nämä jutut ovat myös Initiumin (selviytymisopas ensimmäisille viikoille, jonka ovat kai tehneet viimevuoden fuksit) ja Ekavuotisen opiskelijan oppaan tehtävälistoilla.

Lukaisin muuten tuon nimilistan muistan sisäänpäässeistä, ja vaikutti kyllä jännältä! Ei siis mitenkään huonolla tavalla, tuntuu vaan että täällä Savossa päin nimilistat vaikka lukiossa oli ihan erilaisia, siis sukunimien kannalta. Nen-päätteisiä ei edes niin monia ollut, ja muutenkin ihan uudenlaisia sukunimia, ja moni sellainen vakio, johon olen täällä tottunut, loisti poissaolollaan. Äiti sanoikin, että saatan erottua joukosta savon nuotillani ja sillä, että kuulemma selittelen asioita pitkästi näin savolaisittain (ai miten niin, nämä blogitekstitkin on aina näin lyhyitä ja tiiviitä :D), voi olla että jotkut ajattelee, etten millään saa asiaani sanottua. Jännityksellä odotellaan millainen kulttuurishokki sitten on luvassa, en edes osaa etukäteen arvailla millaisia ne oikeat tamperelaiset sitten ovat, en edes tiedä mitä murretta siellä puhutaan. :D

Ihanaa on ollut lukea netistä muista sisäänpäässeistä, suuret onnittelut vielä näin myöhässäkin!

6 kommenttia:

  1. Ihana teksti! :D älä huoli, kyllä sä pärjäät! <3 Tampere on ihana kaupunki! Voisitko muuten mahdollisesti tehdä postausta kirjoituksiin valmistumisesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja kyllä tosiaan vaikuttaa ihanalta kaupungilta, musta tuntuu siellä aina siltä kuin oisin ulkomailla ;) juu, hyvä idea, pitääpä laittaa hautumaan ja katsoa mitä saan aikaiseksi. :) kiitos paljon kommentista!

      Poista
  2. Hei vaan ja onnittelut opiskelupaikasta!

    Eksyin tänne blogiisi ensimmäistä kertaa ja samalta istumalta innostuinkin lueskelemaan enemmänkin. Kiitos siis mukavasta blogista! Itsekkin olen nyt pari kertaa hakenut ja edelleen rannalle jäätyäni on mukava lukea tarinoita näistä onnistumisista ja sitä myöten valaa itsellekkin tsemppiä ensi vuoteen (sillä silloinhan sitä mennään heittämällä sisään). :D :)

    Postaustoiveena heittäisin vain vielä jonkinlaisen koosteen sun luku-urakasta. Siis noin pääpiirteittäin aikataulun ja tekemiset, mitä teit ja milloin, mihin olet jälkikäteen ollut tyytyväinen valmistautumisessasi ja minkä taas oppi kantapään kautta jne. :) Jokaisellahan on toki oma yksilöllinen suunnitelmansa ja "tarinansa" hakemisessa, mutta olisi mukava lueskella ja kenties saada jotain vinkkejä itsellekkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista ja onnitteluista! :) sulla on ainakin oikea asenne päällä, jatka samaan malliin niin voit ensi kesänä tuskastella näiden samojen asioiden kanssa. :D joo, tuo onkin mulla ollut aikeena jo tuloksista lähtien, yks päivä kirjoittelinkin varmaan pari tuntia megapitkää juttua mutta onnistuin jotenkin hävittämään sen johonkin toiseen ulottuvuuteen. Sen jälkeen ärsytti niin paljon etten vielä ole saanut aikaiseksi uutta yritystä, mutta eiköhän se onnistu tässä lähiaikoina :)

      Poista
  3. Moikka! =)

    Löysin blogisi sattumalta tänään. Olen lajitoverisi muutamalla tapaa: pääsin myös itse Tampereen lääkikseen nyt (APUA JEE! :D) ja muutan itsekin Hervantaan TOASin kämppään!!

    Hauska huomata, miten samanlaisia asioita olen pohtinut... Paikkakunnan vaihtaminen on aina oma lukunsa, ja minäkin olen asustanut kotona tähän saakka, koulut ja kaikki aina melko lähellä.. :) Ja tietysti yhteydenpito perheeseen ja kaikkiin kavereihin mietityttää, (itse olen siis Espoosta muuttamassa).

    Mutta en ole kuullut kenestäkään joka ei olisi moisesta selvinnyt tai jäänyt ilman kavereita tms. Eiköhän asiat ala kaikilla ennen pitkää rullaamaan kuin kameli alamäkeen, mutta varmasti se vie vähän aikaa sopeutua kaikkeen.

    Innolla odotan koulun alkua ja oman vuosikurssin tapaamista! =) Nähdään kohta!

    t. sipuli (Älyvuodosta)

    PS. Olen yksi niistä -nen -päätteisistä immeisistä, mulla on juuret Pirkanmaan lisäksi Savossa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, vau kiva tietää että joku muukin on eksynyt hervantaan, tullaan todennäköisesti matkaamaan yhtä matkaa sit aina ;) joo, oon varma että ei olla ainuita jotka on miettineet näitä asioita, toki niillä jotka asuu jo valmiiks tampereella tai joilla on jo kokemusta tälläsestä on vähän eri asia... Mut silti varmaan kaikkia enemmän tai vähemmän jännittää ja pitäis nyt yrittää muistaa etten oo ainut joka siellä istuu epävarmana :D mutta ei vitsit, alle kaksi viikkoa enää, kohta nähdään! Ja haha hyvä toi sukunimi, nen-pätteiset tuntuu musta niin kotoiselta :D

      Poista