sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Ja sitten oli enää kuukausi

En kyllä tajua miten aika voi mennä näin nopeasti. Oikeastaan se on vain hyvä, toivoisin kaiken jo olevan ohitse, mutta toisaalta... Tajusin nyt että kaikista hienoista suunnitelmistani huolimatta aika tulee kuitenkin loppumaan kesken. Olen kyllä noudattanut hyvin lukusuunnitelmaa ja nyt olen jopa edellä siitä, mutta kun olen nyt aloittanut tekemään niitä vanhoja yo-kokeita, tajusin, että minun olisi kannattanut varata aikaa ihan pelkälle asioiden kertaamiselle. Nimittäin koko ajan tulee laskuja, jotka tiedän joskus osanneeni, en vain muista yhtään enää miten niitä pitäisi lähteä tekemään.

Ajattelin, että kertaus tulisi tässä laskemisen sivussa, mutta nyt luulen ettei se tule olemaan tarpeeksi. En vaan ymmärrä miten voi niin nopeasti unohtaa asioita. Tuntuu, että mitä enemmän opiskelen, sitä enemmän unohdan. Otetaan esimerkiksi biologia. Tiedän osaavani sitä todella hyvin, ja toisin kuin fysiikkaa ja kemiaa, olen lukenut sitä jo monta vuotta ja käynyt asiat todella monta kertaa läpi. Minun pitäisi siis osata ne. Mutta eilen biologian tunnilla teimme jotain melko perustehtävää immuniteetistä, ja huomasin etten muistanut kaikkia valkosolutyyppejä. Eikä siitä edes ollut kuin ehkä kaksi viikkoa kun niitä olin viimeksi katsonut.

Miten olisi mahdollista saada kaikki asiat kerralla päähän ja pysymään siellä? Johtuuko tämä vain minun rajallisesta muistikapasiteetistani? Tiedän kyllä, että muutaman kuukauden aikana olen tunkenut järjettömän paljon uutta tietoa sinne, se varmaan onkin se ongelma, että  kun kaikki on tullut niin lyhyellä aikavälillä, eikä ole mitään pohjaa. Tämä on heikkouteni verrattuna niihin jotka opiskelivat nämä asiat lukiossa. 

Tiedän kuitenkin osaavani kaikki asiat. Eipä enää oikeastaan ole yhtään teoriaa jota en ymmärtäisi, ja kaikista aiheista olen tehnyt paljon tehtäviä ja silloin ne osannut. Mutta osaan tehdä vain yhdenlaisia tehtäviä kerrallaan, sitten kun aloitan uuden aiheen, entisen unohtuvat. Kyllä nyt ihan perusperustehtävät menee, mutta vaikeammat eivät. Yo-kokeissa sen huomaa, kun on vaihtelevasti erilaisia tehtäviä.

No, onhan tässä vielä kuukausi aikaa, mutta jos haluan edes jotenkin pysyä lukusuunnitelmassani, eli tehdä kaikki pääsykokeet ennen simuloitua valintakoetta, kunnon kertaukselle on aikaa vain seuraava viikko, ja sitten taas viimeisellä viikolla muutama päivä.

En yhtään tiedä miten pitäisi lähteä kertaamaan asioita. Lukemalla teoriaa, tekemällä peruslaskuja, vai jatkamalla yo-kokeita? Luultavasti yritän vain jatkaa yo-kokeiden tekemistä, ja samalla aina selvittää teoriaa kun tulee vastaan lasku jota en osaa. Ehkä ne jäisivät siten mieleen, kun ensin miettii itsekseen ja yrittää muistella, sitten katsoo jos teoriasta olisi apua ja viimeisenä keinona sitten ratkaisumallista. Mutta pelkään että aika loppuu kesken. Niinhän tässä varmasti käy.

Viimeisellä viikolla voisi sitten panostaa enemmän biologiaan, koska siinä on niin paljon yksityiskohtia, jotka tuskin säilyvät kuukautta mielessä. Ja ehkä jos nyt viikon aikana teen jonkilaista listaa heikkouksistani, niin niistä voisi sitten tehdä perustehtäviä. 

Tällä hetkellä pahiten unohtuneita asioita ovat vino heittoliike, törmäykset, impulssi ja liikemäärä, sähköstatiikka, ympyräliike ja ehkä hieman sähkömagnetismi. Ja oikeastaan ymmärrän syyn jokaiseen noista. Kolme ensimmäistä olivat ko. kurssilla viimeisenä käytyjä asioita, joista taisin vielä kaikista olla poissa, joten en tehnyt niistä läksyjä ja en kehtinyt niitä kunnolla miettimään ennen koetta. Sähköstatiikassa ja ympyräliikkeessä tein myös läksyjä huonommin ja olin poissa tunnin tai pari. Sähkömagnetismin kävin itsenäisesti melko nopeaan tahtiin, ja en ole sitä vielä ehtinyt kertaamaan millään tavalla, muita kursseja on sentään valmennuskurssilla tullut käytyä. Optiikka on myös vähän jäänyt unholaan, mutta olen jo ehtinyt kerrata sitä hieman.

Onneksi nuo kaikki asiat ovat vain fysiikkaa. Kemian tiedän olevan melko hyvin hallussa, vitosesta kenties voisi vikalla viikolla katsoa muutamaa juttua ja ehkä opetella kaiken maailman yhdisteiden ja juttujen nimiä ja kaavoja.
Sitten biologia. Aion vielä kerrata hyvin ihmisbilsan, ja muitakin kursseja yleisluontoisesti, ainakin vitosta, mutta muuten en aio ottaa siitä liikaa stressiä. Tiedän kuitenkin, että olen hyvä siinä, ja uskon asioiden tulevan jostain alitajunnasta kun niitä oikeasti tarvitsen.
Ja sitten vielä matikka. Viimeisellä viikolla yritän selailla maolia sen verran, että muistuisi mieleen kaikki logaritmisäännöt, geometria yms. Olen nyt oikeastaan aika iloinen, että kävin uusimassa sen syksyllä, muuten nämä asiat olisivat paljon enemmän hakusessa. 

Eli nyt keskitytään seuraava viikko lähinnä fysiikan kertaukseen. Eiköhän se siitä. Voi luoja, en kyllä voi uskoa että ollaan jo tässä pisteessä. Kemiankin viimeinen tunti oli jo, bilsasta enää yksi jäljellä. Ja siellä opettaja lupasi antaa vinkkejä kokeeseen. Hän opiskelee tällä hetkellä neljättä vuotta lääkiksessä, ja on ihan huippuopettaja, jolla on aina todella hyvät neuvot ja vinkit, joten odotan kyllä mielenkiinnolla!

Muuten, eikö olekin inhottavaa, miten hyvä sää ulkona on? Toivon ihan että tulisi joku hirveä myrsky tai takatalvi, ei tarvitsisi katsella ikkunasta ihmisiä kesävaatteissa. Nytkin kuuluu lintujen laulua ja aurinko häikäisee... Todella ärsyttävää.

2 kommenttia:

  1. Harmillista kyllä, että asiat alkaa unohtua :( Mutta kyllä yhen fysiikan kirjan kertaa päivässä, jos on ne asiat edes suht. hyvin muistissa. Lueskelee vaan ne tärkeimmät kohdat sieltä, sekä kaavat. Pitäisi palautua hyvin mieleen. Sitten aina pari tehtävää tekee alueesta, ja jos ei onnistu, lukee vähän tarkemmin sen kappaleen.

    Itselläni on nyt paketti aika hyvin kasassa, fysiikka ja kemia kerrattuna ja biologia hyvällä mallilla (sitä tosin pitää kerrata kokoajan, että varmasti pysyy kallossa). En vain oikein tiedä, mitä laskisi tässä vaiheessa, kun melkein kaikki on laskettu :D. Vanhoja yo-kokeita voisi, mutta niihin ei ole ratkaisuja missään! Ja siis, tarkoitus ei ole tulla ylpeilemään, että lälläslää mulla on lukemiset hyvässä vaiheessa. Teen itse kokoajan huolimattomuusvirheitä sekä stressaa ajatus, että joudun kolmannelle hakukerralle. Töitä on kyllä tullut paiskittua niin prkleesti, että luotto itseen kuitenkin on ihan hyvä..

    Ja tosiaan, sais mieluummin sataa. Olis parempi keskittyä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentista, en todellakaan ajatellu että ois mikään ilkeilyviesti, päin vastoin, musta on tosi kiva kuulla muiden editymisestä! Ja sulla kyllä vaikuttaa olevan hyvällä mallilla luvut, eiköhän se nyt tärppää ;)
      Teinkin tässä vähän sotasuunnitelmaa, että osan päivästä aina laskis ja osan sit kertais teoriaa, mulla kun on vielä toi valmennuskurssinkin teoriakirja, nii se on ainakin nopea käydä. Ja nyt helpotti kyl noiden yo-kokeidenkin kanssa, kun siirryin vähän uudempiin, ilmeisesti noi ekat sit oli aiempaan opsiin kuuluvia, niin vaadittiin tosiaan asioita joita mun ei pitäiskään osata. :D

      Mulla on tälläinen fysiikan (ja on mul kemiankin) yo-tehtäviä ratkaisuineen, löysin kirjastosta. Tää on kyl hyvä ku on selkeät ratkaisut sit, jos ei osaa jotain. Huh, oispa mullakin tuo ongelma, että on kaikki mahdollinen jo laskettuna :D

      Onnea lukuihin ja kokeeseen, kuulostaa kyllä ettet hirveästi onnea tarvitse ;D ja tärkeintähän on, että on oikeesti tehnyt parhaimpansa, eikä vaan panikoi kokeessa, kyllä se silloin hyvin menee!

      Poista