lauantai 12. huhtikuuta 2014

Harjoituskokeet valmennuskurssilla

HUOM! Seuraava teksti saattaa sisältää joitain tietoja Valmennuskeskuksen toisesta harjoituskokeesta. Ainakin yhdellä kaverillani se on vasta huomenna, en kyllä tiedä onko kaikilla sama koe, mutta jos sinulla ei sitä vielä ole ollut niin harkitse haluatko tietää etukäteen siitä. 

Tänään oli toinen harjotuskoe valmennuskurssillani. Se oli aika erilainen verrattuna ensimmäiseen, vaikeampi mielestäni, ja enemmän pääsykokeen kaltainen, mikä on tietenkin hyvä. Itse laskut eivät nyt hirveitä olleet, mutta monta tehtävää edelsi aineisto. Muutama viime vuoden pääsykokeen tyylinen tehtäväkin oli, missä siis annetaan joku täysin uusi kaava ja sitä pitää sitten soveltaa. Aina ensiksi katsoin niitä tehtäviä silleen, ei hemmetti, mutta yleensä ne ratkesivat loppujen lopuksi aika nopeasti. Aineisto oli lyhyempi kuin viimeksi, ja mielestäni kiinnostavampi (aiheena oli melanooma ja sen riskitekijät, ja kun itse kuulun riskiryhmään niin tiesin jo vähän etukäteen ja jaksoin mielenkiinnolla lukea ne tekstit läpi), ja ehdin tehdä siihen liittyvät monivalinnat edes jonkinlaisen ajatuksen kanssa (aikaa jäi niille noin tunti). Loppujen lopuksi olin valmis noin kymmenen minuuttia ennen ajan loppua ja ehdin jopa tarkastamaan tehtäviä. Eli fiilis oli aika hyvä siinä vaiheessa kun palautin paperit.

No, katsoinpa sitten vastauksia, ja huomasin heti, että vaikka pari oli mennyt oikein, suurin osa kuitenkin oli ihan eri kuin minun paperissani. Muutama näytti samantyyliseltä ratkaisutavalta, että ehkä saisin niistä edes joitain pisteitä. Hieman jäi kyllä masentamaan. Tosin kokeen jälkeen kuulin kommenttia, että oli aika vaikea koe, ja moni ei ollut ehtinyt vastata kaikkiin, joten olen iloinen, että minä ehdin sentään sen tehdä. Toki nopeudesta ei hirveästi hyötyä ole, jos menee väärin.. No, saa nähdä mitä sieltä tulee ja mikä on kurssin keskiarvo.

Sain tuolla sitten vihdoin takaisin edellisen harjoituskokeeni biologian osioni ja pystyin siis laskemaan yhteispisteeni. Hassua, että sain eniten pisteitä heikkoudestani, eli fysiikasta, ja vähiten vahvuudestani, eli biologiasta. Biologian alhaiset pisteet johtuvat kyllä suurimmaksi osaksi siitä, että iso osa niistä oli jaossa aineistotehtävistä, ja ne tein lähinnä arvaamalla viimeisten minuuttien aikana, ja että aiheena oli munuainen, jota emme olleet vielä kurssilla käsitelleet ja itsekin olin katsellut niitä kuvia viimeksi yli vuosi sitten. 

Kaikissa osioissa olin kuitenkin saanut yli kymmenen pistettä yli kurssin keskiarvon. Kemiassa kylläkin moni oli vissiin jättänyt nimensä laittamatta joihinkin papereihin, ja niistä tuli sitten nolla pistettä, mikä varmasti laski keskiarvoa. Kokonaispistemäärä kokeesta oli 183 pistettä, biologian ja fysiikan osioista 60 pistettä kummastakin, kemiasta 63. Minun kokonaispistemääräni oli 117 pistettä, mikä on n. 64 prosenttia. Kurssimme keskiarvo yhteispisteissä oli 79,96 eli noin 44 prosenttia. Biologiasta sain 35 pistettä, kemiasta 36 ja fysiikasta 46. Kemiassa tein kyllä maailman typerimpiä virheitä, ihan peruslaskuissa ja sitten muistin fosforihapon kaavan väärin ja kopioin joitakin lähtötietoja väärin. Ja jätin siitä myös viimeisen, 16 pisteen arvoisen, tehtävän tekemättä, koska aika loppui kesken enkä ollut vielä opetellut tasapainolaskuja silloin.

Okei, hyvinhän tuo meni, kun kerran menestyin paremmin kuin kurssikaverini, mutta totta puhuen koe oli oikeasti todella yksinkertainen, pitkää ja vaikeaa aineistotehtävää lukuunottamatta. Joten ei hirveästi iloittavaa. Onneksi olen kyllä sen jälkeen oppinut paljon enemmän asioita, ja vielä on aikaa siihen oikeaan koitokseen. Toivottavasti tämän päiväisen kokeen pisteissä näkyy sitten jotain edistystä. Ja jos ei näy, niin ainakin se motivoi minua sitten opiskelemaan loppuajan kaksi kertaa tehokkaammin!

Nyt on puolitoista päivää jäljellä tätä viikkoa, ja tavoitteenani on saada muistiinpanoni ajan tasalle, tehdä loput biokemian tehtävät, ja kenties muutama muukin peruskemian tehtävä, biologian tehtäviä ja ehkä myös joitain fysiikan 4,5,6 ja 7 kurssin perustehtäviä, jos aikaa jää. Maanataina alkaa sitten yo-kokeiden ja lisätehtävien pakerrus!

P.s Huomasin muuten, että kun syö aamupalaksi ruisleipää niin ei kyllä tule kokeen aikana nälkä! :D

4 kommenttia:

  1. Kateeksi käy toi sun nopeus. Iteltä jäi tän päivän harjoituskokeesta kokonaan aineisto + aineistotehtävät tekemättä (en kyllä edes kadu tätä). Fysiikka meni aika mallikkaasti, mitä nyt muutamia virheitä sattui. Kemia meni myös ihan ok, tosin lähtee paljon irtopisteitä natsimaisen arvostelun vuoksi (reaktioyhtälöissä oltavat oikeat nuolimerkinnät, ionitulossa ei saa olla hakasulkeita jne.). Yksi tehtävä oli myös outo, vaikka sain sen oikein (se missä kerrottiin kahden aineen konsentraatiot ja piti laskea saostuneen magnesiumin osuus). Se tilavuushan muuttuu, kun niitä kahta ainetta lisätään siihen? Sitä ei kuitenkaan huomioitu siinä..

    Biologia meni oikein mukavasti tuottotehtävien osalta, mutta natsimaisen arvostelun vuoksi en odota niistäkään ihmeitä. Ja aineistotehtävistä tulee pyöreät nolla, mutta itse pääsykokeessa ne aineistotehtävät tuntuu olevankin vaan ansa.

    Tyytyväinen olen kokeeseen ja koesuoritukseen :)

    VastaaPoista
  2. Hyvinhän toi vaikuttaa sinulla menneen! Niistä aineistotehtävistähän on lähes mahdotonta saada hyviä pisteitä vaikka käyttäisi kuinka paljon aikaa.. Ja joo, olen kyllä samaa mieltä natsiarvostelusta, siis jos siitä ionitulon hakasulkeista meidän opettaja ottaa pisteitä pois niin kyllä valitan, kun luennolla käytti itsekin niitä.. Ja moolissakin käytetään! En vielä hirveän tarkkaan katsonut ratkaisuja, vilkaisin vain vastaukset, mutta veikkaan että minullakin lähtee pisteitä ihan turhista jutuista. Mutta, no, jos se arvostelu on tuollaista pääsykokeessakin, niin huvä että tulee ilmi nyt kaikki tuollaiset.
    Ja tuosta nopeudestani, kuten jo tuossa sanoin niin se olisi kyllä hyvä juttu, jos samalla saisin vastaukset oikein... :D olen aina ollut hidas tekemään tehtäviä ja yritin tuossa kokeessa opetella nopeutta, mutta pitäisi varmaan löytää se kultainen keskitie, jolla saisi mahdollisimman monta tehtävää tehtyä mahdollisimman oikein. :D

    VastaaPoista
  3. Tottahan tuokin, hoppu ei oo aina hyväksi :). Itse oon oppinu nykyään suosiolla vaan siirtymään seuraavaan tehtävään jos ei lähde aukeamaan, yleensä sitten palatessa siihen tehtävään lähtee miettimään sitä erilailla jolloin se ratkaisu näkyykin heti! Ja joo, ne kemian pisteytykset on todella natsimaisia. Mutta niistä oli jaossa esim 14p tehtävästä jossa a) ja b) osio, että onhan siinä varaa ottaa muutamia 0,5p pisteitä pois. Mut jos opiskelupaikka jäis joidenkin hakasulkeiden takia saamatta... HEWGTUWSGSGKJH. sillein.

    Mulla isoin ongelma on yleensä se koetilanne, kun teen paljon huolimattomuusvirheitä tai huonosti nukutun yön vuoksi (oon huono nukkuja, eikä johdu siis koestressistä) aivot käy hitaalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo on hvä taktiikka, että jos ei ratkea niin eteenpäin vain. Mun on vaa aina jotenkin tosi vaikea päästää irti siitä tehtävästä, jos en oo sitä ratkassu, mietin sitä vielä sen seuraavankin kohdalla ja sit sekään ei ratkea.. Huoh. Kyllä se vaan on niin että sisään ei pääse moni sellainen, joka osaa asiat tosi hyvin, vain sen takia kun mokaa koetilanteessa. Mä olen hirveä jännittäjä, esim. matikan ensimmäiset kirjoitukset meni penkin alle vaan sen takia. Ja mulla se koestressi vaikuttaa kyllä tosi paljon fyysisesti, en saa syötyä tai nukuttua ja vatsa on sekaisin. Sillä aionkin pitää pari vapaapäivää ennen pääsykoetta. Ja äiti sano antavansa mulle unilääkkeen, en kyl tiiä uskaltaako ottaa ;D. Ehkä yritän sitä taktiikkaa että yritän edelliset viikot mennä aina samaan aikaan nukkumaan ja herätä samaan aikaan. Tsemppiä opiskeluihin!! :)

      Poista